Image Alt

Turanský Street food & Craft beer fest

Každý z nás si v dnešnej dobe uvedomuje dopad klimatických zmien na našu Zem, prírodu a bezprostredne na naše životy. Aj napriek rastúcemu trendu, že ľudia chcú žiť ekologickejšie a tvoriť menej odpadu sa neustále stretávame s odpadkami vyhodenými v uliciach, nespoľahlivým separovaním odpadu, zakladaním nelegálnych skládok a mnohokrát aj aroganciou a nevšímavosťou.

Práve preto sme sa rozhodli zorganizovať Svedomito fest, prostredníctvom ktorého sme sa snažili ľudí viac vzdelávať a ukázať im alternatívu, ako žiť ekologickejšie, svedomitejšie a v prvom rade v čistejšom meste. S nápadom na vytvorenie festivalu prišiel Matúš Hladík, z kultúrneho a komunitného centra tu.. Svedomito fest vznikol spoluprácou občianskych združení, miestnych aktivistov a mestských podnikov, ktorým nie je stav našej planéty a okolia nášho mesta ľahostajný.

Spoločnými silami sa nám podarilo zostaviť program, ktorý bol rozdelený počas celého týždňa od 22.4.-28.4. 2019. Tento týždeň sme vybrali z toho dôvodu, že v pondelok 22.4.2019 bol už tradične Deň Zeme a my sme si prostredníctvom festivalu chceli našu Zem uctiť.

V programe boli zahrnuté rôzne prednášky a diskusie so zaujímavými osobnosťami akými sú napríklad aktivistka a bloggerka Natália Pažická, Zuzana Vakošová zo Zero Waste Trenčín či známy projekt zo slovenskej startup scény Pure Junk. Diskutovali sme na témy ako trvalo udržateľné podnikanie, permakultúra, minimalizmus v bývaní, kompostovanie, tvorba komunitných záhrad, ekologická domácnosť alebo nábytok z dreveného odpadu, toto všetko so zaujímavými hosťami z celého Slovenska.

Počas festivalu si svoje miesto našli i verejné diskusie s predstaviteľmi mestských organizácií a občianskych združení o recyklovaní odpadu, stave našich lesov či budúcnosti cyklochodníkov v okolí Starej Turej. Na workshopoch sa návštevníci mohli naučiť ako si doma vyrobiť prírodné mydlá, dekoratívnu kozmetiku, obrúsky z včelieho vosku, ušiť vrecká na potraviny či upiecť kváskový chlebík, poprípade vyrobiť peňaženku z tetrapakov. V podvečerných a večerných hodinách sme premietali dokumentárne filmy a sobotný večer si spríjemnili ochutnávkou vína, ktorá bola spojená s koncertom Bazzy one man show.

Nechýbal swap a burza oblečenia, ale taktiež zber zubných kefiek v spolupráci s firmou Curaprox. V stredu sa aj napriek nie veľmi priaznivému počasiu konal spoločný zber odpadu, odmenou za čo bol podávaný vegetariánsky guláš, za ktorý ďakujeme mestu Stará Turá a Prevaku. V nedeľu sme festival zavŕšili spoločnou symbolickou jazdou na bicykloch či kolobežkách, ale taktiež behom mestom, za účelom motivovania ľudí k zdravšiemu a ekologickejšiemu spôsobu života aj čo sa dopravy týka. Na záver sme vďaka Staroturanskému okrášľovaciemu spolku vysadili magnóliu, ako symbol nultého ročníka tohto festivalu.

Na organizácii Svedomito festu sa podieľalo množstvo úžasných a šikovných ľudí. Za ochotu a chuť pomáhať s organizovaním, tvorbou a zapájaním sa do programu patrí všetkým obrovská vďaka. Menovite by sme chceli poďakovať Coolture, MC Žabka, Lesoturu, Technickým službám mesta, Cykloklubu Stará Turá, Fénixu, bežcom z toRun, Mestskej polícii, mestu Stará Turá a všetkým dobrovoľníkom. V neposlednom rade patrí naša obrovská vďaka všetkým našim hosťom a diskutujúcim a samozrejme Vám, návštevníkom nultého ročníka nášho Svedomito fest-u, pretože bez Vás by sa festival neuskutočnil. Ďakujeme!   tím OZ kc tu. a OZ NeoFelis

Post a Comment